Ustalık Belgesi Nasıl Alınır


Ustalık belgesi alımı kişinin mevcut durumuna göre değişiklik arz etmektedir. Aşağıdaki maddeleri okuyarak kendi durumunuzu tespit edebilirsiniz.
 
1. İlgili kanunun 16.Maddesine göre kalfalık belgesi alanlar
1. Kalfalık belgesini aldığı tarihten itibaren mesleklerinde ustalık eğitimi çalışma süresi kadar çalışmış ve bakanlıkça açılan Ustalık Eğitim Kurslarını başarılı olarak bitirenler ustalık sınavlarına katılarak başarılı olmaları halinde “Ustalık Belgesi” alabilirler.( Kanun maddesi:28/b)
2. Kalfalık belgesini aldığı tarihten itibaren mesleklerinde en az 5 yıl SSK’lı olarak çalışanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılıp başarılı olmaları durumunda “Ustalık Belgesi” alabilirler.(Kanun maddesi: 28/c) (Ek III formu)
2. Meslek Lisesi Mezunları
1. 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılı sonuna kadar meslek lisesinden mezun olanlar mezun oldukları meslek dalında doğrudan “Ustalık Belgesi” alabilirler. (Kanun maddesi: Geçici 1b/2)
2. 1985-1986 Eğitim-Öğretim yılından sonra meslek lisesinden mezun olanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılarak sınavlarda başarılı olmaları halinde “Ustalık Belgesi” alabilirler. (kanun maddesi:29)
3. 3) Vergiye Kayıtlı İşyeri Sahipleri
Mesleğin kanun kapsamına alındığı tarihten önce vergiye kayıtlı ve bir mesleki teşekküle kayıtlı işyeri sahibi olan ve bu işyerinde fiilen usta olarak çalışan ve bakanlıkça ilan edilecek tarihlerde başvuruda bulunanlar doğrudan “Ustalık Belgesi” alabilirler.(kanun maddesi: geçici 1b/1).(Bu başvuru ancak af çıktığı zaman yapılır). (Ek IV formu)
Not: Anayasaya mahkemesi tarafından bu maddeye göre doğrudan ustalık belgesi alınması iptal edilmiştir. Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar geçerli değildir.
4. 10.07.2001 Tarihinden Önce Mesleki Eğitimi Uygulama Kapsamındaki Mesleklerde Ustalık Belgesi Olmadığı Halde İşyeri Açmış Olanlar
mesleki eğitim merkezlerinde açılacak olan telafi eğitim programlarına katılmaları ve bu eğitim sonundaki sınavlarda başarılı olmaları durumunda “Ustalık Belgesi” alabilirler.Ancak bu uygulama 10.07.2006 tarihine kadar devam edecektir.(Kanun maddesi: 9.Madde) (Ek I formu)
5. İlgili Kanunun Geçici 1a/1 Maddesine Göre Kalfalık Belgesi Alıp 22 Yaşını Dolduranlar
1. İlköğretim okulu mezunu olanlar ;
çıraklık eğitim süresi 2 yıl olan mesleklerde çalışanlar 7 yıl
çıraklık eğitimi süresi 3 yıl olan mesleklerde çalışanlar 8 yıl
çıraklık eğitimi süresi 4 yıl olan mesleklerde çalışanlar 9 yıl
2. Lise ve daha üst seviyede genel eğitimden mezun olanlar;
çıraklık eğitimi süresi 1 yıl olan mesleklerde çalışanlar 6 yıl
çıraklık eğitimi süresi 1.5 yıl olan mesleklerde çalışanlar 6.5 yıl
çıraklık eğitimi süresi 2 yıl olan mesleklerde çalışanlar 7 yıl süre ile çalıştıklarını Ek III
formu ile belgelendirmeleri halinde ustalık sınavlarına katılabilir, başarılı olmaları halinde de “Ustalık Belgesi” alabilirler. Ancak 06.01.1998 tarihinden önce kapsama alınan meslek dalları için bu tarihten sonraki çalışmalar bir Sosyal Güvenlik kuruluşundan , bu tarihten sonra kapsama alınan meslek dalları için kapsama alınış tarihinden sonraki çalışmalar bir Sosyal Güvenlik kuruluşundan belgelendirilmiş olmalıdır. Ayrıca kapsama alındığı tarih ile 06.01.1998 tarihi arasında 18 yaşını tamamladığı tarihten sonraki hizmetleri dikkate alınır. (Kanun maddesi: Geçici 1a/3) (Ek III formu)
6. Denklik Yoluyla
Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık ustalık veya kurs belgeleri ile yurt içinde çıraklık okulları, Pratik sanat okulları, Mesleki ve Teknik Açık öğretim okulu, Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezleri vb. kurumlardan alınmış belgeler
Sayfa Eklenme Tarihi : 31.05.2011

Web Sitemiz 240905 kere ziyaret edildi.

Web sitemiz en iyi 1280x1024 çözünürlükte izlenebilir.


Web sitemizde yayınlanan tüm içerik ve materyaller (yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim, ses, işaret veya sair fikir ürünleri) 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca korunmakta olup, hakları Zonguldak Elektrikçive Radyocular Odasına aittir. Web sitemizde yayınlanan tüm içerik ve materyaller Zonelko'nun yazılı izni olmadıkça kullanılamaz.

Designed And Coded By Gafur DANIŞ
©2011