İSTEYEN KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEBİLECEK
Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmenlik Yayınlandı 3 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe giren ''Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği'' göre ; İsteyen herkes kendi elektriğini üretebilecek. 500 kW'ya kadar lisans almasına gerek yok

3 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe giren ''Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği'' göre ;

 İsteyen herkes kendi elektriğini üretebilecek. 500 kW'ya kadar lisans almasına gerek yok

  • Ürettiği elektriğin fazlasını dağıtım şirketine, doğrudan satabilecek. Parasını her ay alacak.
  • Kendi yeri Rüzgar Türbini için yetersizse, Rüzgar Türbini'ni başka yere dikip, şebekeye bağlayabilecek.
  • Birden fazla işyeri/fabrikası/ofisi varsa bunları toplam tüketimine dahil edebilecek.
  • Üretim fazlasının, satışında uygulanacak tarife, Yerli Üretim Türbin ise, abonenin kendi tarifesi olacak ! İthal türbin ise kw/h 7.3 cent/$ olacak.

Yönetmeliğe göre elektrik piyasasında; yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulacaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami 500 kW üretim tesisiyle mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulanlara uygulanacak usul ve esasları kapsıyor.

Yönetmelikte yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami 500 kW üretim tesisi ve mikro kojenerasyon tesisi kuran tüzel kişilerin ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde uygulanacak teknik ve mali usul ve esaslar da yer alıyor.

Yeni düzenlemenin getirdikleri:

 Düzenlemeye göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, kurulu gücü azami 500 kilovatlık üretim tesisi ile mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutuldu.

  • Bu tüzel kişilerin ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektrik enerjisinin sisteme verilmesine imkan sağlandı.
  • Artık herkes şirket kurup lisans almadan Türkiye'nin her yerindeki küçük ölçekli su, güneş, rüzgâr gibi enerji kaynaklarından elektrik üretip ihtiyacını karşılayabilecek ve tüzel kişiler fazla üretimini de piyasaya satarak para kazanabilecek. Böylece 500 kW kadar üretim tesisi kuranların lisans alması gerekmeyecek.
  • EPDK Başkanı Hasan Köktaş Anonim ve limited şirket kurma imkanı bulunmayan özellikle toplu konutların, sanayi tesislerinin, üniversitelerin ve hastanelerin gerek ısı gerekse kesintisiz ve güvenilir elektrik enerjisi ihtiyacını verimi yüksek kojenerasyon tesisi kurarak sağlayabilmelerine de imkan tanındığını anlatarak şunları kaydetti:

''Bir yandan her yıl serbest tüketici limitini azaltarak piyasada elektrik alım satım alanını genişletiyoruz, tüketicinin rekabetten faydalanıp daha ucuza enerji tüketmesini sağlıyoruz. Diğer yandan üretim cephesinde kendi bölgesinde enerji kaynakları olan herkesin de bunları ekonomiye kazandırmalarını sağlıyoruz. Böylece enerji kaynaklarının azami ölçüde sisteme katılması, tüketim noktasına en yakın yerde üretimin gerçekleştirilmesi sonucu iletim ve dağıtım kayıplarının azaltılması, sürdürülebilir, kesintisiz ve kaliteli enerji sağlanması gibi faydalar sağlanacak.

Bu şekilde kendi bölgesinde küçük enerji kaynağı tüketiciler öyle maliyeti çok yüksek olmayan santrallar, paneller düzenekler kurarak elektrik üretip kendi makinesini çalıştıracak, konutlarını aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlediğimiz teknik kriterlere göre sisteme bağlayarak satabilecek.''

Haber Eklenme Tarihi : 15.03.2011